За Синдром на празния кошер

Една от най-опасните и будещи голям интерес теми в пчеларството е т.нар. „Синдром на празния кошер“. Тя от години предизвиква учените, а причините за това събитие все още са загадка. В последните години сред Европейски съюз отново се заговори за този проблем  и с решение на Европейската комисия (ЕК) се прие ограничаване на употребата на много инсектициди за селското стопанство.

Този проблем сред пчеларството провокира множество мерки и бързи решения.

Специалистите смятат, че една от причините довели до празния кошер в пчеларството и повишаване на смъртността сред пчелите е замърсяванията на околната среда, използването на химикали за растителна защита.

Синдром на празния кошер не е заплаха единствено за пчеларския бизнес и производителите на мед и пчелни продукти, а и за целия отрасъл селско стопанство.

Големи са процентите, които се падат на растения и за хранителна индустрия, които зависят от пчелите и опрашването им. Пчеларството е доходен бизнес, които носи печалби на множество европейци.

Синдрома на празния кошер засяга предимно и сериозно САЩ, както и някои страни от Западна Европа, за сега в България няма проявления.

Въпреки това мерки се предприемат, с цел защита на пчелите. За това се вземат мерки в селското стопанство и система за ранно предупреждение при пръскане на пчелните площи.

От програмите на ЕС се отпускат средства, които са добра възможност за осигуряване на защита, дори в тези случаи. Предпазване на кошерите и пчелните семейства се извършва срещу редица заболявания като вароатоза и други. Въпреки, че и те, както и всички останали проектни субсидии са разходвани много по-бързо.

От национална програма по пчеларство често се оказват ограничени средствата, които са предвидени за възстановяване на пчелни кошери и семейства, както и закупуването им. Към бюджета за настоящата година и в помощ на пчеларите са отпуснати няколко милиона за няколко десетки хиляди лица заети в пчеларството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *