Опасни моменти при работа с пчели

При работата в пчеларството и по-конкретно при достъпа до пчелина се изискват изключително внимание и познания. Подари факта, че печелите са много организирано семейство, което приема за нападение всяко нарушаване на пространството им в кошера, а реакцията от тяхна страна е жиленето, трябва да се вземат в предвид много мерки.

При жилене от пчели се отделя отрова, миризмата, на която предизвиква реакция под форма на аларма. По време на ужилване в раната се вкарва от отровата на жилото, а самото убождане е съпроводено с остра болка и отток. В по-лека степен ужилването от пчели може бързо да отшуми, но когато ужилванията са десетки в човешкия организъм може да настъпи тежко отравяне.

Всяко ужилване е придружено от отпадналост, лек световъртеж и задух, в големи количества нападението на пчели може да е дори с фатален край. Втрисане, покачване на телесната температура, както и загуба на съзнание са чести симптоми при вкарване на жило от страна на пчели, по време на защита на кошера и пчелина. При над 500 ужилвания може да настъпи смърт в организма. Сред най-опасните нападения на пчели по човешкия организъм са тези в роговицата на окото, под езика и в цялата устна кухина, в носоглътка, под нокти.

Не е за пренебрегване и факта, че пчелари и хора занимаващи се любителски с отглеждане на пчелни кошери имат изграден имунитет, срещу ужилвания от пчели. Той трае около 6 месеца. Пчеларите са по-чувствителни през лятото към нападенията от пчели.

След ужилване, жилото следва да се отстрани с остър предмет, но без да се изстисква, защото отровата може да се разпръсне в организма. В случаи, че нараненото място е по-нежно, може дори да се изсмуче. Върху ужиленото място от пчела или рояк пчели следва да се постави мед, оцет, спирт или маточина. Схващането да бъде втрита пепел не е правилно, защото така може да се вкарат болестотворни бактерии.

При ужилвания от рояк пчели местата се натриват с калиев перманганат от 3 – 5 %-ов разтвор и се покриват с кърпа намокрена в студена вода. За пострадалия се търси спешна медицинска помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *