Пчелин

Като цялата вселена съдържаща се в пчеларството, така и всеки един детайл в нея си има множество характеристики, изисквания и безброй моменти, които следва да се имат в предвид при работа и производство на продукция. Конкретно тук ще се спрем на пчелина.

Пчелин е основната производствена единица, която е обособена териториално. Пчелина може да е подвижен или постоянен, с други думи казано стационарен. Това обуславя специализацията в производството на продукция и пчеларството като цяло. Характера на пчелната паша също оказва силно влияние и, колкото по сила, толкова и по продължителност. Изискванията за заеманата площ от пчелин, трябва да са равни на броя кошери, а това ориентировъчно се равнява на 10 – 12 кв. м. на един кошер.

Изисквания има и за разполагане на кошерите в пчелина. Това дава възможност за най-бързо протичане на целия производствен процес, без да са нужни излишни кръстосвания, както и губене на време или сили на пчеларя.
За да бъде добре организиран пчелина са необходими подготовки на терен, а това става, чрез подравняване, терасиране и редица мелиоративни мероприятия. Нужно е почвата да е разрохкана и посята с трева, за да образува чим. За терена се изисква да се коси редовно и това улесняване и допринася за летежа на пчели. Местата около кошерите се почистват и се прави постоянен наклон от 12°, чрез издигане над общото равнище с 12 -20 см. Около района с пчелин се засаждат по на рядко нискостъблени дръвчета и храсти, които служат за ориентация на пчелите, както и за сянка през горещи летни дни. Те са подходящи и за прашец и нектар. При нужда се изгражда и ветрозащитна стена, направена от естествени дървета и храсти или подръчни материали.

За постоянният или стационарен пчелин е необходимо да се огради, с цел да се предпази от повреди, животни, кражби.

Само лошо организиране на пчелин могат да са причини за загуба на време, изразходване на излишен труд, висока смъртност, ниска продуктивност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *